Cartoonis­ten- collectief Gorilla wint Inktspotprijs 2019

HKU-alumnus Herman van Bostelen, grafisch ontwerper en Gorilla-lid, reageerde met deze tekening op het oppakken van Latijns-Amerikaanse migrantenkinderen aan de zuidgrens van de VS. De kranten schreven dat ze in kooien werden opgesloten. Van Bostelen balde het verhaal samen tot een krachtig visueel statement. De jury: 'Een tekening van internationale allure. Elegant, schrijnend, zonder larmoyant te worden.'

Student Jazz & Pop Lizet Vink te gast in DWDD-special over The Beatles

Bij HKU Utrechts Conservatorium blijken John, Paul, George en Ringo nog springlevend. Er zijn studenten die zich in hun werk nadrukkelijk laten inspireren door de vier uit Liverpool, maar Lizet Vink gaat nog een stapje verder. Zij heeft de songs van The Beatles geanalyseerd, de structuren uitgepluisd en hier vervolgens een verzameling van aangemaakt. Haar 'Beatles Tricks' noemt ze die.

'The Beatles zijn een heel belangrijke hulp voor mij', legt Lizet uit. 'Ik heb wel eens de neiging om vast te lopen bij het schrijven van muziek. Als het me dan ontbreekt aan creativiteit, pak ik de 'tricks' erbij om te zien hoe The Beatles dat ook alweer deden. Het brengt me vaak op ideeën om verder te kunnen schrijven.' In DWDD vertelde Lizet hoe haar 'Beatles Tricks' precies werken en analyseert ze enkele songs van 'Abbey Road', die The Analogues tijdens het programma speelden.

Don Duyns wint VSCD-Toneel­prijs

Don Duyns (op de foto links), docent bij de opleiding Writing for Performance van HKU Theater, is op het Nederlands Theater Festival in de prijzen gevallen. Samen met regisseur Pieter Kramer won hij dit jaar de Prosceniumprijs voor hun familievoorstellingen.

Wat waren je eerste gedachten bij de bekendmaking dat deze prijs jullie toekwam?

'Wow, te gek! Deze prijs kent namelijk geen nominaties en ik was door acteur Dick van den Toorn naar het theatergala meegelokt. Ik wist van niks! Ik vind het een enorme erkenning voor de familievoorstellingen die wij willen maken: eigenzinnig, ontroerend en humorvol theater voor iedereen van 8 tot 88. En ik dacht nogal kinderlijk op mijn tweeënvijftigste: nu hoor ik er echt bij.'