De vijftien HKU-studenten die voor A0 exposeerden zijn: Pepijn Zuiderveld, Mandy van Pelt, Max Lutters, Marianne van Aperen, Marieke Luthart, Frances Rompas, Bart Lunenburg, Jordi van Putten, Jan Tromp, michel te Wierik, Noraly Roozendaal, Ronja Bosgraaf, Geertje Brandenburg, Inke Bogers, Melchior Koch.

A0-expo geeft kunstenaars vrije plakplaats

Normaal gesproken worden posters op vrije plakplaatsen zo’n twee tot drie keer per week overgeplakt. Door de vele afgelaste evenementen vanwege corona viel dat plakken nu stil. 'Het was dé kans om die plaatsen niet voor promotie van evenementen maar voor promotie van kunstenaars te gebruiken,' vertelt kunstenaar Mies Raadgever.

Voor de Utrechtse editie van A0 werkte zij samen met de cultureel ondernemers die het project eerder met veel succes in Amersfoort opzetten. ‘We plaatsten een open call op Instagram en Facebook en hadden al na twee dagen 78 aanmeldingen,’ zegt Mies. De deelnemende kunstenaars kregen de uitdaging om binnen twee dagen een nieuw werk te maken op A0-formaat. Binnen no time hingen er kriskras door Utrecht vijftien kunstwerken. Met de A0-expo wilden Mies en haar mede-organisatoren kunstenaars een handje helpen tijdens de coronacrisis door hun werk te promoten, en daarbij een vorm van samenwerking stimuleren.

A0-expo is een initiatief van cultureel ondernemers Diederik la Verge, Marijn Bosch en culturele jongerenorganisatie Per Expressie. Op de Instagram van A0 (@A0.expo) kun je alle werken bekijken en blijf je op de hoogte van eventuele nieuwe acties.

Corona en HKU

Op 29 mei is er een hoopvol vooruitzicht: vanaf 15 juni komt er wat ruimte voor onderwijsactiviteiten op de locaties. HKU richt zich daarbij als eerste op mogelijkheden voor praktijkonderwijs en toetsing. Studenten krijgen meer ruimte voor zelfstudie in onze mediatheken, studio’s en werkplaatsen. Studenten en medewerkers die bij het aangeboden onderwijs betrokken zijn, krijgen hiervoor van hun school een uitnodiging. Voor alle overige studenten en medewerkers blijft online werken voorlopig het devies.

Vanwege alle voorzorgsmaatregelen kunnen we maar een beperkt gedeelte van onze capaciteit in de gebouwen gebruiken. We moeten uiteraard rekening houden met de anderhalve meter afstand, maar kunnen ook geen al te hoge druk leggen op het openbaar vervoer. Daarom plannen we het aangeboden onderwijs buiten de spitsuren. We vragen studenten, medewerkers en bezoekers die niet afhankelijk zijn van openbaar vervoer om gebruik te maken van andere middelen, zoals de fiets.