PODCASTEN IN CORONATIJD

Stilte van de wereld laat je de wereld even vergeten

Renate Kroes en Martijn Bressers zouden deze lente in Oeganda bezig zijn met allerlei vormen van muziek en geluid. Toen ze in Nederland moesten blijven, maakten deze derdejaars Muziek en Technologie hier de podcast Stilte van de Wereld.

Het duo omschrijft hun podcast als een audioreis, ondersteund door po√ęzie, die je je wereld even laat vergeten. In de eerste aflevering wandel je op Utrecht Centraal. Door de weerkaatsing op het lege station hoor je zelfs buiten het station de omroepberichten. Renate: 'Gevoelsmatig is de wereld misschien niet mooier dan ooit. Iedereen begint zich onrustig te voelen en wil graag naar buiten. Voor de wereld is het mooier dat we met z'n allen even binnen zitten.' Martijn: 'Deze periode is tevens een resetknop. Je wordt gedwongen om naar binnen te kijken en na te denken over wat je echt nodig hebt om tot rust te komen.'

Corona en HKU

Op 1 april informeren we alle studenten en medewerkers over het besluit van het kabinet: verlenging van de coronamaatregelen voor het onderwijs tot en met 28 april. De maatregelen raken onze afgestudeerden natuurlijk ook, want de meeste alumni zijn zzp'er die werken voor meerdere opdrachtgevers. HKU-X biedt online een helder overzicht van de regeling waarvoor zzp'ers in aanmerking komen. Daarnaast ziet zij ondanks allerlei annuleringen dat HKU'ers met veel creativiteit nieuwe wegen inslaan.

Bij studenten horen we dat gebrek aan structuur en sociale isolatie hen parten speelt. De begin 2019 opgerichte Taskforce Studentenwelzijn (StuW) ondersteunt ze met een online folder vol tips en tools om deze moeilijke periode het hoofd te bieden. Ook kunnen studenten elke week op een vast moment live inloggen om hun situatie te bespreken. Gelukkig hoort StuW ook positieve geluiden. Studenten die meer bij hun ouders verblijven, ervaren een betere balans ervaren tussen werk en vrije tijd.